Samuël Hento (Groningen, 2001) studeert dit jaar af aan de regieopleiding.
Samuël is binnen zijn makerschap altijd bezig om het spelen in toneelspelen opnieuw te onderzoeken en te bevechten, terwijl hij vanuit vaak zwaarder, literair, historisch óf filosofisch bronmateriaal vertrekt. Soms vanuit de buitenwereld, en soms vanuit een intiemer, persoonlijk (familie)verhaal.
Onaflaatbare zin in een potje theater maken is de noodzaak van een productie. Toneel ís spel, lucht geeft adem, en een voorstelling kan niet bestaan zonder proces. Hierdoor bevraagt de voorstelling vaak zichzelf; wat ben ik eigenlijk? Hij omarmt de grote zaal, en daarmee het grote gebaar. Spelen!
“Ik werk graag met grote en hechte teams en collectieven." Op de Toneelacademie heerst toch een soort veilige bubbel, waarin je op elkaar kan terugvallen. Als regisseur sta je buiten deze wanden er denk ik best wel vaak alleen voor. "Dat vind ik wel een spannende sprong.”
OP FESTIVAL GEMAAKT
ROLF
O waterrif dat naakt geblazen werd, door wie de sterren ment,
uit uw vermergeld rijk bouwt het vernuft nu steden van ciment.
In de locatietheatervoorstelling Rolf brengt Spielplatz datgene tot leven wat zij aantroffen in de gesloten Slakhal op het ENCI terrein: achtergelaten machines zonder nader doel of meester. De werknemers zijn vertrokken, de natuur doet weer zijn intrede, er worden nieuwe plannen gesmeed, maar deze schepsels, die ooit de steden van cement bouwden en een symbool van kracht en vooruitgang waren, hebben geen plek om heen te gaan. Dat wat ooit werktuig was, wordt nu hoofdpersoon, met een knipoog naar Pixar en een vleug melancholie.
In een wereld waarin de industrie tot stilstand is gekomen en de elementen vrij spel hebben, ontvouwt zich een verhaal van wat ooit was en wat nu rest. Rolf schetst een moment ná de apocalyps, waarin de stilte oorverdovend is en enkel het staal nog spreekt.
Spielplatz brengt met Rolf een poëtische, beeldende en muzikale voorstelling over sterven, zingeving en gemeenschap, over ongeoliede gedachtegangen en stroeve vooruitgangen.
Concept:
Siem Steinman
Kedves van den Berg
Merijn P. Kortman
Franzi L. Keller
Neele Kamerbeek
Tekst:
Kedves van den Berg
Merijn P. Kortman
Samuël Hento
Technisch ontwerp: Merijn P. Kortman
Zakelijke ondersteuning en regie:
Samuël Hento
Begeleiding: Paul Slangen
Praktische zaken:
Deze voorstelling is op locatie. Het publiek verzamelt voor het ENCI hoofdkantoor, aan de Lage Kanaaldijk 115 in Maastricht, en wandelt dan op de aanvangstijd naar de speellocatie.
Wij vragen, rekening houdend met de wensen van de buurt, ons publiek om met de fiets te komen. De fiets kan voor het AINSI theater geparkeerd worden.
Als u met de auto komt, kunt u parkeren naast bushalte Slavante.
Het is mogelijk voor mindervaliden om de voorstelling te bezoeken. Voor hen kan de auto geparkeerd worden voor het ENCI hoofdkantoor.