• Dag
    • zaterdag 4 juni
  • Tijd
    • 14.00 uur
  • Duur 60 minuten
  • Locatie Toneelacademie
Reserveer plaatsen

De oude man en de zee

Bogi Bakker

Een oude visser in een klein bootje vangt een enorme zwaardvis, die hem richting open zee sleurt. Drie dagen lang houdt hij de vislijn op spanning. Wie heeft nu wie gevangen? De worsteling met de eindeloosheid van tijd en landschap, een uitgeput lichaam en een gevecht op leven of dood verbindt de vis en de visser. Maar uiteindelijk moet één van de twee het gevecht opgeven.

We zien een fragiele constructie van een bootje met een net te groot zeil. Door middel van licht, muziek en projectie worden er poëtische beelden gemaakt die het nietige gevoel van open zee verbeelden. Een combinatie van repetitieve handelingen, langzaam voortvloeiende beelden, ondersteund door teksten van Hemmingway, vertelt uiteindelijk zijn verhaal.

Een beeldende voorstelling die de verhouding tussen mens en natuur onderzoekt.
Door verstedelijking maken we de kracht van de natuur haast niet meer mee. In Nederland zijn we trots op onze fragiele controle over het water. Gebeiteld in een betonnen balk bij de Oosterscheldekering staat de tekst: ‘Hier gaan over het tij, de maan, de wind en wij’. We voelen ons groot en onschendbaar. De oude man en de zee laat je nietig voelen ten opzichte van de natuur.
Wat gebeurt er als we wel aan haar zijn overgeleverd?
Is de bescherming die de stad ons biedt een vooruitgang, of een valkuil?

Regie & tekstbewerking
Bogi Bakker
Spel
Victor Olivier
Regieassistentie & muziek
Wieger Meulenbroek
Kostuum
Nine van Weert
Pop
Franzi Leonie Keller
Naar het boek van
Ernest Hemmingway
Dramaturgie
Merith Smals
Begeleiding
Kris Cuppens