Lieke van der Vegt

Performer

"Als beginnend performancekunstenaar en theatermaker zou ik mezelf de tovenares van de verbeelding willen noemen. Ik balanseer graag op de grenzen van ervaringstheater en beeldende kunst, tussen theatraal en museaal in. Mijn werk ontstaat vanuit een speelse verwondering en nieuwgierigheid naar de wereld. Met de slimheid en muzikaliteit van vorm, ritme en licht, transformeer ik een ruimte tot een betekenisvolle beleving. Ik werk vanuit een gevoel van verlangen om de toeschouwer een virtuoze ervaring mee te geven en zoek naar een vertaling van onze authentieke, onversneden binnenwerelden. Die ‘magie’ die daar schuilt, heb ik altijd al willen vangen."

 

"Ik beschrijf mezelf als nieuwsgierig, eigenwijs, energiek, sensitief, naïef, optimistisch, realistisch, perfectionistisch, praktisch, sociaal, speels, strijdlustig en heel zeldzaam!"


Lievelingskleur

Paars

Niet Gemaakt: What's in my Eye?

In Lieke’s nieuwe solo werk ‘WHAT’S IN MY EYE?’  geeft ze haar eigen ogen aan het publiek. Een blikuitwisseling, een toenadering naar de ander. Samen verglijden we naar een nieuwe wereld waarin de oude, analoge toverkunst opnieuw wordt uitgevonden. We verdwijnen en verschijnen in één oogopslag. Droombeelden mengen zich met de realiteit. We raken verwikkeld in de mystieke werelden, achter onze ogen. Maar hoe kleuren we ze in?

 

Afstudeervoorstelling ‘WHAT’S IN MY EYE?’  wordt geproduceerd door @Hoge Fronten, in coproductie met @ViaZuid. De voorstelling gaat, als het RIVM het toelaat, deze zomer in première. Haar andere afstudeervoorstelling ‘JOKES, GIRLS AND WOOD’ maakt ze samen met klasgenoot David Westera, in samenwerking met theater Artemis. Deze voorstelling zal In oktober 2020 in première gaan.

 

In deze stilstand ontstaan er ook nieuwe projecten! Blijf op de hoogte!

What's the state of your (he)art?

‘Hoe gaat het met mijn hart?’ Ze werkt tenminste. Het slaat nog steeds. ‘Hoe gaat het met mijn art?’ Dat doet het ook nog. Er is vuur genoeg. Maar wanneer mag ik, mogen wij, weer vlammen?

 

We schommelen op groot water. Welke koers, als ik niet mag varen? Ik streef naar een vorm van beweging terwijl alles om mij heen om stilstand vraagt. De nacht heeft mij gewekt en aan het werk gezet: mijn hoofd doen kraken, wat gedachtes laten spelen, mijn zenuwen doen raken. Handen om dat gevouwen waar ik wakker van werd. Dat ik jullie mis, dat ik jullie niet kan zien en dat alles zo traag leeft. Ik weet dat wat ik mis, niet is uitgewist maar de tijd is zo groot en met veel, dat ik het einde nog niet kan vinden. ‘Dat is eng he?’ Ja dat is het. ‘Maar je bent sterk he?’ Ja, ik ben heel sterk, we zijn heel sterk.

 

Er valt weer een wolk op mijn hoofd

En ik val opnieuw in slaap.

Lieke van der Vegt - OPTICA
Lieke van der Vegt - OPTICA
Lieke van der Vegt - I'M SO SICK OF CIRCLES
Lieke van der Vegt - I'M SO SICK OF CIRCLES
Lieke van der Vegt - I'M SO SICK OF CIRCLES
Lieke van der Vegt - I'M SO SICK OF CIRCLES

Website en grafisch design door David Westera >

Langzaam opent zich het inzicht dat het licht vanbinnen is wat die wisseling geeft van tinten