Acteur

Valentijn de Jonge

Valentijn de Jonge

Het zoeken, proberen, vallen en dan nog een keer proberen.

Het begon allemaal in Bergen op Zoom waar ik ben opgegroeid op boerderij Zomerhof. Daar heb ik op een geven moment tegen mijn moeder gezegd: ‘Ik wil niet meer verlegen zijn, ik wil op theater’. Oké, verlegen ben ik nog af en toe. Maar theater is toch gelukt. Daar is het zaadje geplant. Vanuit de jeugdtheaterschool, naar de mbo-theaterschool in Tilburg en uiteindelijk doorgestroomd naar de Toneelacademie Maastricht. Waar ik nu, na vier jaar, mag afstuderen met een rugzak vol ervaring.

Wat beweegt je?

Het zoeken, proberen, vallen en dan nog een keer proberen. Dat is af en toe ongelofelijk frustrerend maar iedere keer toch nodig om tot een hoger niveau te komen. Waar ik me heel erg in kan vinden is een uitspraak van mijn mentor Bert Luppes die zei: ‘We zijn een stelletje prutsers bij elkaar’. Dat zijn we. Maar wel een stel mooie prutsers die proberen de grote levensthema’s van het leven te vangen en op de vloer te zetten. Zodat uiteindelijk de mensen die in de zaal kunnen denken, ‘Hey dat herken ik.’ of ‘Zo heb ik het nog nooit bekeken.’

Ik hou wel van een uitdaging. Een stuk waar je je tanden in kan zetten. Waarvan je eerst denkt: ‘Hoe ga ik dit in godsnaam doen?!’. Om je ergens vol in te storten en daardoor de wereld om je heen verandert. Een andere kijk die je af en toe kan krijgen als je in een repetitieproces met een thema bezig bent en het opeens overal om je heen tegenkomt, terwijl het er misschien altijd al was. Alleen zie je het nu pas.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Op Festival Gemaakt ga ik de afstudeervoorstelling The Lonesome West tonen die ik samen met mijn collega’s heb gemaakt. Een stuk over twee broers die elkaar de hersens in slaan, een priester die van zijn geloof aan het vallen is en een minderjarig meisje die met sterkedrank aan het rondleuren is. Dat is nog eens materiaal om mee aan de slag te gaan. Stuk voor stuk trieste figuren in een afgelegen dorp met zijn eigen regels, normen en waarden.