Acteur

Trix van Erkel

Trix van Erkel

Ik zoek altijd naar een balans tussen humor en tragiek.

Ik ben Trix van Erkel. Ik ben geboren in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West. Best een contrast met Maastricht. Ik moest wel even wennen aan het zuiden, maar zo ver van alles studeren heeft mij zoveel gebracht. Ik heb me 4 jaar zonder te veel afleidingen kunnen focussen op mijn studie. En ik heb er echt een tweede thuis bij. De toneelacademie is klein waardoor we een hele hechte gemeenschap zijn, een soort familie. Mijn afstudeerjaar was het drukste en meest intense jaar tot nu.
Ik heb alles gedaan wat ik wilde, die vrijheid smaakt naar meer.
Ik heb heel veel zin in de toekomst. Het voelt natuurlijk om na 4 jaar uit te vliegen!

Wat beweegt je?

Ik zoek altijd naar een balans tussen humor en tragiek. Mijn grootste inspiratiebron is de ‘mens’. De mens in al zijn ongemakken. De stuntelende mens, de eenzame mens, de falende mens, de absurde mens etc. Je neemt jezelf en alles wat daarbij hoort altijd mee op de vloer, daarom zoek ik graag per rol/project naar externe bronnen die me inspireren. Dat kunnen boeken, films of in het geval van mijn afstudeervoorstelling interviews zijn. Ik haal ook veel inspiratie uit reality shows als ‘ik vertrek’ of ‘boer zoekt vrouw’!

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Voor onze (Mae Rovers & ik) afstudeervoorstelling Deze Dagen hebben we als vooronderzoek maandenlang interviews gehouden met ouderen (leeftijd 79-101) in een verzorgingshuis in Maastricht. We vertrokken vanuit onze hoofdvraag “hoe wil ik herinnerd worden?’’ Deze gesprekken zijn het vertrekpunt geweest van onze voorstelling.
In Deze Dagen pogen wij een onzichtbare doelgroep zichtbaar te maken.
Deze Dagen is een voorstelling die balanceert tussen komedie en tragedie.
Een ode aan fantasie en menselijkheid.

Collectief MAETRIX is een beginnend collectief met grote dromen. Trix van Erkel (1997) en Mae Rovers (1996) ontmoeten elkaar op de Toneelacademie in Maastricht, waar ze in 2022 beiden zullen afstuderen aan de acteursopleiding. Het duo vond elkaar in de gezamenlijke ambitie om naast spelen ook zelf werk te creëren. Deze Dagen is hun eerste voorstelling als collectief. Trix en Mae delen een grote fascinatie voor absurdisme, taal en outsiders binnen de samenleving. In hun werk pogen ze te zoeken naar een balans tussen realiteit en fictie en humor en tragiek.