Acteur

Noa van der Vorst

Noa van der Vorst

Wat doe ik hier op aarde?

Hallo, ik ben Noa en ik studeer af aan de acteurs opleiding.

Ik ben geboren in Rotterdam Crooswijk. Vroeger childe ik altijd bij de schommels met andere kinderen uit de buurt. Om de tijd te doden bedachten we nieuwe spelletjes en deden we sketches voor elkaar. Het leek ons leuk om de ‘sketches’ ook aan de andere mensen in de wijk te laten zien en zo gingen we alle deuren langs. De buren vonden het fantastisch en we kregen snoepjes en geld. De sketches werden steeds langer en later regisseerde ik zelfs hele voorstellingen bij de schommels voor de mensen uit de buurt. Het was een fijne manier om de soms wat ingewikkelde thuissituaties te vergeten. We maakten nieuwe werelden, die verder gingen dan onze straat: Een wereld waarin alles mogelijk is en waar je iedereen mag zijn. Ik ben eigenlijk nooit gestopt met buitenspelen.

Wat beweegt je?

Het klinkt misschien wat dramatisch, maar de black-box waar je zelf alles kan bedenken, geloven en verbeelden is voor mij heel belangrijk geworden. Daar probeer ik te ontrafelen wat het leven voor mij betekent. Via kunst vraag ik mezelf de grote vraag: ‘wat doe ik hier op aarde?’ Ik hoop in die zoektocht andere mee te nemen en te raken.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Op Festival Gemaakt zal ik tijdens de tour te zien zijn met Outer Space (afstudeervoorstelling van Lore Mechelare). Deze jeugdvoorstelling schreven en maakten we collectief. In Outer Space doen vier vrouwen mee aan een filmwedstrijd om een ticket naar Mars te winnen. Ik speel Britt Pitt de actrice. Outer space gaat over het verlangen naar een betere plek. Om alles achter te laten en opnieuw te beginnen. Ook zal ik tijdens de tour te zien zijn met mijn klas in onze afstudeervoorstelling Happiness.

Verder liep ik dit jaar stage bij Theater Utrecht in De Kleine Zeemeermin (regie Thibaud Delpeut) en bij Internationaal Theater Amsterdam in De Toverberg (regie Stef Aerts en Marie Vinck van FC Bergman). Ook maakte ik o.a. begin dit jaar samen met Woody Laurens en Cor Langerak de voorstelling Broze Aarde voor het Musica Sacra festival in Maastricht, met Trix van Erkel speelde ik Phaëton bij Mooiweer&zo en mijn solovoorstelling Angelena speelde ik in Nederland en België.