Regisseur

Noah Janssen

Noah Janssen

Ik ben Noah, geboren in een klein Limburgs dorp. Met toewijding ben ik daar de gezette misdienaar geweest. Momenteel zwemmend, yogaend en flirtend met het veganisme droom ik van mijn eigen geld verdienen uit de onuitputtelijke, gouden subsidiebergen. Dat ik dan in een te krap appartement mag slapen op een waterbed gevuld met zuurverdiende havermelk. En dat ik dan vervolgens afwisselend een half jaar aan de Griekse kust strandjuttend ideeën opgraaf en het andere half jaar, verbrand en vervellend, op eender welke wijze theater maak in Nederland, Duitsland of België. Maar mocht dat allemaal niet lukken dan ga ik me alsnog wat meer verdiepen in de grafstenenhandel van mijn vader.

Wat beweegt je?

Ik probeer met mijn werk het leven te spiegelen aan ons, sukkels, die het moeten leven. Geen antwoord op de vraag hoe we mens moeten zijn, maar samen genieten van het feit dat we meestel niet eens capabel genoeg zijn om mens te zijn.

Mijn bron is mijn fantasie, mijn inspiratie ligt bij het alledaagse en mijn werk gaat over nederige mensen die geleefd worden door een overweldigend leven. Ik wil onze noodzaak aan geborgenheid laten zien en wat er gebeurt wanneer dat wegvalt. Het ontroert me wanneer we niet meer weten wat we moeten doen.

Ik regisseer met steeds meer tegenzin geschreven stukken en beleef juist veel plezier aan theater maken from scratch. Mijn theater is een combinatie van enerzijds leedvermaak, gruwel en platte humor, en anderzijds hoop ik dat het troostrijk is. Het is absurdistisch en beeldend.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Samen met klasgenootje Emma van den Elshout en alumnus Lieke van der Vegt toon ik: Judith en de belerende mond die zei dat ze zelf haar mokergrote bek moest houden. Een opera waarbij we gebruik maken van en ons hebben laten inspireren door Béla Bartóks Hertog Blauwbaards burcht. Emma en ik wilden graag een opera maken op onze eigen manier, zonder veel kennis van of wil om dat te doen zoals dat vaak wordt gedaan. De muziek van Bartók is geweldig en het libretto gedateerd: het was nodig om er even flink mee aan de haal te gaan. Dat hebben we met veel plezier gedaan ;)