Kostuumontwerper

Nine van Weert

Nine van Weert

Inspiratie werkt voor mij het beste als er ruimte is voor interpretatie.

Hi ik ben Nine! Geboren en getogen in Brabant met één doel: het beroemdste begrip uit Oirschot worden (deze plek is momenteel bezet door een oude kerk). Een, al zeg ik het zelf, gebalanceerd samenspel van chaos, perfectionisme, oog voor detail en een onderliggende drive waar menig Duitse autofabrikant jaloers van wordt.

Vier jaar geleden ben ik afgestudeerd als hoedenmaakster, maar ik had het gevoel dat ik er meer uit kon halen. “Een hoed is niks zonder bijpassend kostuum”, en vier jaar later zijn we hier. Bijna afgestudeerd als kostuumontwerpster aan de Toneelacademie in Maastricht. De laatste uitdaging die tussen mij en deze titel staat, is een reeks afstudeeropdrachten waarin alle facetten aan bod komen. Enerzijds een druk jaar gevuld met keuzes, deadlines en stress, maar aan de andere kant ook veel kennis, ervaring en trotse momenten. “All the world’s a stage, can’t wait to play my part.” - Grotendeels Shakespeare en een vleugje Van Weert.

Wat beweegt je?

Mijn hoofd staat nooit stil. Ik ben constant beelden aan het verzinnen die ik voor mijn projecten kan gebruiken. Super goed voor mijn slaappatroon, echt een aanrader. Maar daarmee komt dat ik ’s nachts op mijn creatiefst ben. Dan komen mijn droomwerelden tot leven. Mijn ontwerpen zijn vaak fantasierijk en kunnen ze zo in het sprookjesbos van de Efteling gegooid worden. Dat is natuurlijke echt iets wat je wilt als je al 8 jaar bezig bent met je makerschap vinden.

Ik haal mijn meeste inspiratie uit films, meestal hou ik dat voor me aangezien ik op een THEATERopleiding zit. De meest inspiratievolle film voor mij is The Fall, een film uit 2006, geregisseerd door misschien wel een van mijn grootste inspiratiebronnen, Tarsem Singh. Nooit gezien? Ga NU kijken en bedank me later.

Inspiratie werkt voor mij het beste als er ruimte is voor interpretatie. Wanneer iets nog niet helemaal gedefinieerd is word je aan het denken gezet om het compleet te maken. Vaak blijf ik dan achter met een grote lading vragen waarbij ik de enige ben die deze kan invullen.

Vermoeiend? Zeer zeker.

De moeite waard? 100%.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Wij als afstuderende ontwerpers hebben een expositie aan het Vrijthof hier in Maastricht. Super leuk, kom naar ons kijken. Eén van de werken die van mij getoond wordt is het installatieproject. Vertrokken vanuit Jedermann (stirbt) van Ferdinand Schmalz, pikte ik er een stuk tekst uit om dat te gaan onderzoeken. Dat stukje ging over de dodendans. Met een adrenaline rush en Danse macabre van Saint-Saëns op maximum volume, ging ik door het project.

Met het project probeerde ik dicht bij mezelf te blijven en mijn liefde voor textiel en tekenen te combineren. Hiermee creëerde ik installatie die de dynamiek van de dodendans weergeeft op een zachtaardige manier. Want waarom bang zijn voor de dood als deze er gewoonweg bij hoort in een mensenleven?