Regisseur

Lore Mechelaere

Lore Mechelaere

De wereld als één groot speelterrein.

Soms zou ik willen dat er bij mijn biografie een spectaculair verhaal zou staan. Waarin staat dat ik op mijn vijfde al ontdekt was als wonderkind. Dat ik de titel ‘de eerste vrouw op de maan’ op mijn naam had staan of dat mijn talent zich al openbaarde op zeer jonge leeftijd en ik nu aan het hoofd van een internationaal kunstgezelschap stond. Maar de waarheid is dat ik een onopvallend spannende vrouw van vierentwintig ben, geboren en opgegroeid in Brugge. Dat ik eerst een bachelor film heb behaald aan het KASK in Gent en nu afstudeer als regisseur aan de Toneelacademie in Maastricht. Én dat ik op een woonboot woon. Misschien is dat al spectaculair genoeg…

Wat beweegt je?

Herinner je je de wereld nog zoals je die als kind zag? Wanneer ik terugdenk aan mijn kindertijd herinner ik me vooral de momenten waarop ik me in een microkosmos waande. Van het bouwen van huisjes in het bos, een pretpark voor pissebedden en een vijver vol met kikkerdril. De wereld als één groot speelterrein… Een gevoel waar ik regelmatig naar terugverlang. Om even niet te moeten letten op de tijd, bezig te zijn met alles wat misgaat en je verantwoordelijk te gedragen (zoals het hoort). Dan verlang ik weer naar een verborgen plek waar ik kan dromen, irreëel zijn en de aansluiting met dagelijkse beslommeringen -voor even- mag verliezen. In de kunst vind ik dit verlangen vervuld. Daarom kan ik ook zo genieten van een ontroerende film, een goed stuk of een mooi boek. Op die momenten kunnen tijd en ruimtelijke verhoudingen plots onbelangrijk zijn. Ik kwam erachter dat het spel en het spelplezier een belangrijk onderdeel zijn van mijn proces als kunstenaar. Met mijn werk wil ik een pleidooi voeren voor speelsheid en buiten de lijnen kleuren in een begrensde wereld en onderzoeken hoe ik voor mezelf en anderen een speelvlak kan creëren.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Dit jaar richtte ik samen met klasgenoot en vriendin Nanine De Zaak op. We organiseerden een theatrale happening in Brugge met diverse kunstenaars. Daarnaast maakte ik de familievoorstelling OUTER SPACE die later ook te zien zal zijn tijdens Gemaakt On Tour. Maar omdat mijn twee afstudeervoorstellingen niet kunnen spelen op Festival Gemaakt, zal mijn werk te zien zijn in de vorm van een expositie onder de noemer In de tussentijd. Tijdens Festival Gemaakt is deze doorlopend te bezoeken.