Regisseur

Léon de Vrede

Léon de Vrede

Als regisseur ben ik altijd opzoek naar de frictie tussen tragiek en humor.

Mijn naam is Léon de Vrede. Ik studeer dit jaar af aan de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Ik ben geboren in Maastricht en ik woon hier al mijn hele leven. In het eerste jaar van de vrije school gingen naar een theatervoorstelling, na het zien van deze voorstelling dacht ik, “dit wil ik ook”! Diezelfde week mocht ik van mijn ouders mij inschrijven bij een jeugdtheaterschool. Voor dat ik naar de Toneelacademie kwam heb ik drie jaar in Heerlen gestudeerd aan de MBO Artiest-Acteur opleiding. Ik ben tot nu toe dus fijn dicht bij huis gebleven.

Wat beweegt je?

Als regisseur ben ik altijd op zoek naar de frictie tussen tragiek en humor. Ik zet de personages het liefst vast op een paar vierkante meter. Ze moet de confrontatie aangaan. In mijn afstudeerjaar ben ik opzoek gegaan naar hoe het onzichtbare zichtbaar te maken, hoe mijn persoonlijke thema’s theatraal te vertalen. Thema’s als verlies en vergankelijkheid komen vaak naar voren. In mijn eerste afstudeerproductie heb ik gewerkt met het stuk Savannah Bay van Marguerite Duras. Samen met de acteurs Kaatje Kooij en Ruurt de Maesschalck. Een ode aan de herinnering. Twee personages die opzoek zijn naar wat er in het verleden met hun dierbare is gebeurd. Waarom heeft ze de dood gezocht in plaats van het leven?

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Op Festival Gemaakt presenteer ik samen mijn vrienden en collega’s Bob Ott, Valentijn de Jonge, Fleur Ummels, Isha Ferdinandus en Pieter-Bas de Jonge The Lonesome West van Martin McDonagh in de vertaling van Marcel Roelfsema. Waarom we dit stuk hebben gekozen is vooral omdat het zo’n geweldig stuk is. Het is een mooie kans om een boog van 1,5 uur te maken, opzoek te gaan naar de muzikaliteit van de tekst en het vormgeven van die personages. Ik ervaar het als een feest om te maken en als ik voor de acteurs mag spreken ook om in dit overweldigende, gewelddadige en groffe stuk te spelen. Twee broer die elkaar afmaken, een Pastoor die van zijn geloof aan het afvallen is en een minderjarige die met sterke drank rondleurt.