Performer

Just van Bommel

Just van Bommel

Hoe mega sullig we met de liefde omgaan en hoe we angstvallig de dood op afstand proberen te houden.

Hello children of the blue marble!!! I introduce to you: self-proclaimed royalty, crown of the south and majesty of the north, ready to rule het theaterveld, King Helios AKA Just van Bommel.

Ben niet echt van adel ofzo, maar een blik op ons kunstenveld leert ons dat je met bluf soms ver komt, so I act even more privileged than I am (CLAIM YOUR OWN ROYALTY). Omdat ik altijd super bad ga op de ‘ik ben een super interessante kunstenaar’ vibes probeer ik het gewoon lekker op deze manier. Het leven is ook maar gewoon wat je manifesteert en ik word later een ironische koning.

Ik ben geboren en getogen in Groningen. De plek die iedereen altijd te ver weg vindt. Op mijn achttiende verhuisde ik naar Maastricht (de andere plek die iedereen altijd te ver vindt) om Performance te studeren. Hoe nice. Als Grunneger snotneus vond ik dat een beetje ongelooflijk. En nu is het ongelooflijk dat het er alweer op zit.

Snif snif.

Wat beweegt je?

Hoe mega sullig we met de liefde omgaan en hoe we angstvallig de dood op afstand proberen te houden, zijn mijn lievelingsonderwerpen. Mijn werk komt sowieso vaak voort uit een ergernis voor gevestigde normen, die ik dan ook weer fascinerend vind.

Dit jaar maakte ik voor Jonge Harten Theaterfestival een remake van een jaren 80 Hollywoodfilm (surprise surprise) over hoe die ROMANCE eigenlijk gemaakt wordt want alle liefde die je ziet op een scherm is NEP (again: surprise surprise).

Met Emma van den Elshout maakte ik HET SHOWTJE over de grote en kleine dingen waar je ’s nachts wakker kan liggen, bijvoorbeeld doodgaan, echt eng.

En later dit jaar staan Laila Claessen, Lieke van de Vegt en ik op Boslab met THE MIDNIGHT SPECIAL. Met iets over ANGST! Ook ENG!!!!

Al met al hoop ik iets te maken wat een soort lichtheid heeft, en toch zwaar kan zijn in inhoud. Door mezelf niet te serieus te nemen in mijn megalomane inhoud en vorm, probeer ik dingen te maken waar je een beetje om kan huilen en een beetje om kan lachen.

Wat resulteert in overdramatische, vaak mega persoonlijke maar ook mega gestileerde showtjes, die graag spectaculairder hadden willen zijn.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Op Festival Gemaakt toon ik ONE FROM THE HEART en HET SHOWTJE (als een onkruidje! een kleine voorstelling in een randprogrammering van on-af werk). ONE FROM THE HEART maakte ik omdat ik de film zag met dezelfde titel samen met my good friend and fellow diva Kiriko Mechanicus en zij zei: ga dit maken. Het is echt een groot hollywood glitterparadijs geworden. Waarin we ons afvragen waarom we zo graag op deze manier liefhebben. Het is film op het theater maar ook niet. Het is ironisch maar ook niet. Het is lachen en ook JANKEN.

Ik kreeg de kans voor het eerst iets te regisseren, en tot in den treure te stilleren vooral, en ik heb ZO VEEL GELUK GEHAD dat met de SUPERTOPPERS Sara Schoon, Emma Vermeulen, Merlijn de Meyer Engelbeen, Laila Claessen, Sam Verhaeren, Isha Ferdinandus en David Roos te kunnen doen.

Kom zien hoe we hollywood fantasy ontleden. Neon, glitter, loneliness, laughter and tears. Ik voel jou die OV kaart al opladen voor die reis naar Maas… Let’s drink champagne and CRY! X