Acteur

Isha Ferdinandus

Isha Ferdinandus

Spannend ongemak in een veilige werkomgeving geeft mij vrijheid als maker en speler.

DAG! Ik ben Isha Ferdinandus en ik studeer dit jaar af aan de acteurs opleiding van De Toneelacademie Maastricht. Het is heel gek om dat neer te schrijven, het voelt namelijk alsof ik vorige week het Maastrichtse treinstation uitliep om te auditeren!!

Dit afstudeer jaar vloog ook voorbij! Mijn afstudeer planning was erg vol, maar ik heb daardoor mega veel geleerd! Ik heb mee mogen werken aan 6 voorstellingen: One From The Heart van Just van Bommel, Een soort Hades van Seppe Salomé, Nina Bobo: Joop van Koen Verheijden, The Lonesome West van Léon de Vrede, ik ben naar Suriname gereisd om daar de voorstelling Melanine Ten Strengste Verboden van Gavin Viano te spelen en ik sluit dit jaar af met een voorstelling met mijn klas, waar wij geregisseerd zullen worden door Belle van Heerikhuizen.

Ik heb veel verschillende soorten personages en speelstijlen mogen ontdekken en ook heb ik mijn Indische roots beter leren kennen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna elke keer koud-water-vrees kreeg wanneer we begonnen met repeteren. De rollen lagen steeds zó ver uit elkaar, dat ik me afvroeg of het me wel zou lukken! Maar door de fijne regie en de groep makers hebben we er samen echt vette voorstellingen van kunnen maken! Ik heb veel geluk gehad met alle makers en spelers die ik dit jaar heb ontmoet, een fijne en veilige werkomgeving is belangrijk en waardevol!!

Voor volgend jaar kijk ik uit naar de herneming van Nina Bobo: Joop en in december beginnen de repetities van de muziektheatervoorstelling Wat Vreet Er Aan Donnie Druif, geregisseerd door Marije Gubbels van MaxTak! Daarnaast heb ik zin om de wereld in te trekken; naar IJsland of Lapland en daarna naar Indonesië?!

Wat beweegt je?

Spannend ongemak in een veilige werkomgeving geeft mij vrijheid als maker en speler. Ongemak ligt vaak bij grenzen, op de rand van je comfortzone. Als kijker vind ik het fijn om geprikkeld te worden, zodat ik (soms met samengeknepen billetjes) op de rand van mijn klapstoel zit. Tijdens een maakproces vind ik het gaaf om, tegen mijn principes in, de advocaat van de duivel te spelen. Het is spannend om iets te onderbouwen waar jij zelf niet per se achterstaat; om je eigen tegengas te zijn, zodat je je eigen bubbel niet telkens bevestigd en daarin blijft hangen. Het is belangrijk dat de werkomgeving daar veilig genoeg voor is; dat dat gebeurt op een respectvolle manier in safe space!

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Op Festival Gemaakt zal ik in twee voorstellingen te zien zijn; The Lonesome West van Léon de Vrede; waar de stilstand, de hopeloosheid en de soberheid van het leven centraal staat en One From The Heart van Just van Bommel; waar het roze Hollywood glazuur van je tanden afspat wanneer je naar de dramatische en over the top, maar o-zo-fijne film romantiek van Amerika kijkt, die we door die vergroting juist bevragen.