Acteur

Guusje te Pas

Guusje te Pas

(Hoe) Blijf (je) bij jezelf.

Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, in Ulft. Een klein, misschien nietszeggend dorpje voor anderen, maar voor mij nog altijd de fijnste plek die er is. Ik geniet er heel erg van om hier thuis te komen en veel met mijn familie te zijn. Dat geeft me rust, houdt me nuchter en ik denk dat dit een hele fijne basis is om mee te nemen als actrice in dit soms nogal hectische vak.

Ik vind het heel erg spannend om straks afgestudeerd te zijn. Iets loslaten en definitief iets afsluiten is nooit een van mijn sterkste eigenschappen geweest, maar gek genoeg kijk ik er nu ook heel erg naar uit. Ik ben heel erg nieuwsgierig om te gaan ontdekken wat nou eigenlijk bij me past, wat ik wil en wat er allemaal op mijn pad gaat komen. Op school ben je hier natuurlijk ook al veel mee bezig, maar het ‘echte’ werk moet nog komen. Dat gevoel heb ik steeds gehad en daar mag ik dan nu eindelijk aan beginnen!

Wat beweegt je?

Als ik in één zin zou moeten uitleggen wat mij beweegt en waar ik veel mee bezig ben als actrice, is het dit: (Hoe) Blijf (je) bij jezelf.

Het is een cliché, ik weet het, maar die zijn er vaak niet voor niets.

Wie ben ik als actrice? Wanneer en hoe ben je authentiek? Hoe maak je iets persoonlijk? Hoe maak ik dit werkbaar voor mezelf? Dit zijn vragen die me heel erg bezighouden nu ik afstudeer en die allemaal gericht zijn op wie ik ben en wat ik wil zijn. Soms zou ik willen dat ik met compacte antwoorden op deze vragen het werkveld in kon stappen, maar ik kom er steeds meer achter dat dat helemaal niet kan en misschien ook helemaal niet hoeft. Misschien dat ik nooit een eenduidig antwoord kan formuleren op een van deze vragen en misschien veranderen de antwoorden door de jaren heen. Dit kan ik soms heel frustrerend vinden, maar überhaupt bezig zijn met deze vragen geeft me houvast. Wat ik ook ga doen, waar en met wie ik ook ga werken, hoe leuk of hoe vreselijk de omstandigheden ook zullen zijn: als ik in elk project bezig blijf met het zo eerlijk mogelijk beantwoorden van deze vragen, zal ik in ieder geval steeds een poging blijven doen om zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Ik ben helaas niet te zien in een van de voorstellingen van Festival Gemaakt. Op dat moment ben ik namelijk met mijn liefste klas aan het repeteren voor onze afstudeervoorstelling. Deze kan je op 24, 25 en 26 juni gaan bewonderen!

Hier zie je een scène foto uit The Mousetrap. Dat was dit jaar mijn stage. Het was onwijs leuk om deze voorstelling te spelen met een ontzettend leuke en lieve cast, waar ik heel veel van heb geleerd. Volgend jaar gaan we de voorstelling hernemen dus ik kan nu al uitkijken naar mijn eerste officiële project als afgestuurd actrice. Hopelijk zie ik jullie daar!

The Mousetrap, foto: Kim van den Langenberg

Foto: Kim van den Langenberg