Scenograaf & Kostuumontwerper

Constanze Müller

Constanze Müller

Gevoeligheid tonen in woede is wat me het meest drijft.

Een paar jaar geleden heb ik mijn eerste stage in het Theater Heidelberg gedaan en nu studeer ik af als scenograaf en kostuumontwerpster. Ik heb zoveel geleerd en gedurfd en ik mocht zoveel mooi werk zien en maken met inspirerende mensen samen! Ik kijk nu uit naar mijn werk aan het Theater Heidelberg en het Theater Ulm en ik ben best trots dat ik mijn schilderijen in Monaco en Madrid mag exposeren. Ik ben heel benieuwd naar wat de toekomst nog brengt.

Wat beweegt je?

Gevoeligheid tonen in woede is wat me het meest drijft. Het feit dat woede niet alleen agressief of destructief is, maar vaak liefde en passie betekent, raakt me en begeleidt me ook buiten mijn artistieke werk. De spanning tussen tegenstellingen inspireert mij en beïnvloedt altijd mijn werk, zij het door kleuren, licht of materialiteit.

Wat toon je op Festival Gemaakt?

Op de expositie in Theater aan het Vrijthof toon ik meerdere van mijn afstudeerprojecten. Het meest trots ben ik op mijn afstudeervoorstelling Nathanael (Regie: Jannik Graf) in het Staatstheater Stuttgart. Nathanael is ergens verdwaald tussen droom en werkelijkheid, angst en liefde, en heeft iets hartstochtelijks fanatieks over zich, wat ik erg leuk vind aan het personage. Ik wilde dit personage een wereld geven die lijkt op de werkelijkheid, maar die overdreven, uitvergroot en op de een of andere manier vervormd is — net als in dromen. Ik heb geprobeerd om wat eerste associaties in het toneel te verwerken. Zo staat de zwartwitte marmeren vloer voor het spel van het leven, maar ook voor de dichotomie van Nathanael: zwart of wit, droom of werkelijkheid. Mijn benadering van het stuk en mijn proces zijn te zien op de tentoonstelling in Theater aan het Vrijthof. Daarnaast zie je ook een installatie geïnspireerd door het toneelstuk Jedermann (stirbt) en abstracte schilderijen die deel uitmaken van mijn bachelorscriptie.