Regisseur

Bogi Bakker

Bogi Bakker

Theatermaken is het nieuwe buitenspelen.

Mijn naam is Bogi Bakker, ik kom uit Arnhem en ben 23 jaar. Dit jaar studeer ik af aan de regieopleiding. Afgelopen jaar heb ik samen met Talla Dirkzwager gewerkt aan de jeugdvoorstelling RONJA, naar het boek van Astrid Lindgren. En nu repeteer ik aan mijn tweede voorstelling De oude man en de zee. Ik vind het ontzettend spannend om binnenkort de Toneelacademie te verlaten. En een bepaalde zekerheid en vanzelfsprekendheid los te laten. Maar daarboven kijk ik er heel erg naar uit om uit te vliegen en op andere en verschillende plekken te gaan werken. Het is tijd.

Wat beweegt je?

Theatermaken is het nieuwe buitenspelen. Ik probeer het spelende, avontuurlijke kind wat ik ooit was zachtjes wakker te houden. Hutten zijn nu decors en kapotte apparaten het nieuwe speelgoed. Het braakliggende terrein is nu een repetitielokaal en zonder nat pak komt er natuurlijk nooit een voorstelling. Mijn werk vertrekt altijd vanuit een kinderlijke verwondering. Die verwondering wordt gevoed door een verlangen naar het onbekende, het avontuur met op de achtergrond de grote natuurkrachten. Ik vraag me af wie wij nog zijn zonder al deze mensen om ons heen. Wie zijn wij in ons eentje op een berg? Wie zijn wij na vier dagen alleen op zee? Is die versie van onszelf nuttig of moeten we die vooral vergeten?

Wat toon je op Festival Gemaakt?

De oude man en de zee is een voorstelling naar het boek van Ernest Hemmingway. Voor deze voorstelling puzzel ik met een fragiele combinatie van beeld, muziek, tekst, (poppen)spel, licht en projectie. Ik werk graag in vormen waar de spelers gedwongen worden een interactie aan te gaan met de ruimte en het beeld. De ruimte heeft consequentie voor het spel en vice versa. Dat is hier ook weer het geval. Op dit moment werk ik met Victor (zie foto) aan het personage van de visser, die met eindeloze handelingen en schaarse teksten het verhaal vertelt. De andere onderdelen van de voorstelling staan ondertussen in de startblokken. Decor, licht, projectie en muziek staan te trappelen om mee te gaan spelen.