laura nieuwenhuis

Afstuderend Regisseur 

Wie rendert?


Provoceren met liefde! Dat doet Laura graag. Ze neemt geen blad voor haar mond en maakt kwetsbare onderwerpen bespreekbaar.

Ze gelooft erin dat je pijn recht in de ogen aan moet kijken om erdoorheen te gaan en het te kunnen accepteren. Wat haar fascineert zijn beschadigde personen. Iedereen draagt een pijn met zich mee, maar hoe deze te uiten? Vaak gebeurt dat via woede. Wat schuilt er achter die woede? 

Ze heeft voorstellingen gemaakt over seksuele verlangens en angsten van vrouwen, over de heksenjacht en hoe dit nog steeds geworteld is in de samenleving, over personages die onvervulde verlangens hebben naar een vorm van liefde en over mensenhaat. 

Ze doet een beroep op je gevoelswereld. Naast tekst is muziek en beeld een groot aandeel in haar voorstellingen. Ze neemt het publiek mee in een ervaring die ze wel aan moéten gaan om vervolgens na te moeten denken en praten over hun gevoelswereld. 

Wat rendert?

I Wish I Wasn’t Born At All

Welk moment uit jouw jeugd zal je nooit meer vergeten?


Een tekstuele en visuele voorstelling over een vrouw die terug gaat naar haar ouderlijk huis. 

Haar moeder is net overleden en het huis moet leeg.

Terwijl ze door de spullen, vol van een verleden gaat en een innig gesprek voert met de makelaar ontdekt ze dat ze nog onverwerkt verdriet bij zich draagt, wat ze uit de weg blijft gaan. 

Ze worstelt met zichzelf, met wie ze nu is en haalt jeugdherinneringen op. Ze komt steeds meer te weten over hoe haar jeugd zich heeft gevormd tot wie ze nu is geworden. 

 

Met een geschreven tekst door Tamar van der Ven waar je mee wordt genomen in de gedachte- en gevoelswereld van een vrouw die haar verleden aan het oprakelen is.


Ook voor Iris Brussee, afstuderend theatervormgever, is dit een onderdeel van haar afstudeerjaar.

Samen met Fay van Erp heeft zij het decor en kostuum gerealiseerd.


Een voorstelling die motiveert stil te staan bij je verleden, het gesprek open breekt over grote emoties als verlies en een troostende toon met zich meedraagt.



Ik heb met een heel fijn team een voorstelling gemaakt over hoe je jeugd je vormt. Hoe je daarmee kan worstelen en patronen overneemt van je ouder(s). We zitten op dit moment nog in de repetitie fase. 

Voor het eerst heb ik samengewerkt met een schrijver: Tamar van der Ven. Voor mij een nieuw onderzoek, hoe breng ik mijn concept over op Tamar, hoe geef je vrijheid en ook genoeg kaders om te gaan schrijven. De tekst is af en ik ben ontzettend blij met wat het is geworden. Het is poëtisch, raakt en soms een beetje weird. 


Ik ben met veel plezier met Mika de Pee en Lindsay Zwaan aan het werk. We brengen de tekst tot leven en zijn het onderzoeken hoe de afwisseling van een dialoog en de binnenwereld van een vrouw overbrengen op het publiek. 


Daarbij zal Dorian Kreso het geluidsontwerp maken. Hiervoor heb ik gekozen, omdat ik geloof dat muziek/geluid en beeld de gevoelswereld aanspreken. Het geluidsontwerp zal dus bestaan uit minimale geluiden totaal muziek. Dit zal een sfeer creëren en de tekst ondersteunen. 


Iris Brussee, afstuderend theatervormgever, werkt ook mee aan deze voorstelling. Samen met Fay van Erp, afstuderend theatervormgever aan de HKU realiseren zij het decor en kostuums. Daarbij zijn we op zoek naar hoe we een abstracte ruimte creëren die elementen in zich draagt van het huis. 

Foto: Sasha Kurensky

Foto: Sasha Kurensky

Foto: Sasha Kurensky

Foto: Sasha Kurensky