Koen Verheijden

Regisseur

"De afgelopen jaren heb ik mij gericht op onderzoekstheater en fictiefilms, vanuit onderzoek probeer ik reconstructies te maken van politieke of historische gebeurtenissen."


"Ooit zei een docent op de Toneelacademie tegen mij dat het lijkt alsof een deel van mij op deze wereld is en het andere deel door andere tijden en geschiedenissen zweeft. Ik denk dat ze daarmee mij en mijn melancholie goed heeft samengevat."


Lievelingskleur

Alle tinten geel.

Niet Gemaakt: Nina Bobo

Vanuit interviews met betrokkenen, mijn Indische familie en onderzoek naar Nederlands-Indië probeer ik in de voorstelling ‘Nina Bobo’ een reconstructie van deze geschiedenis ten tonele brengen. Een reconstructie van een Indische vrouw, die op een dag besloot nooit meer te spreken. In de voorstelling zal haar kleinkind op zoek gaan naar haar verhaal en zal door middel van personages die Saartje hebben gekend, het leven van Saartje tot leven worden gewekt. Zelf zal Saartje nooit het toneel betreden.


Waar zou je hem maken / spelen?

4 mei op Theater na de Dam, Tong Tong Fair, ITS Festival, Festival Gemaakt.

Producent: Theater de Generator o.l.v. Ioana Tudor

Productieleider: Fayola Antonius

Spel: Billy de Walle, Scott Beekhuizen & Tara Hetharia

Regie/scenario: Koen Verheijden

Dramaturgie: Eefje van den Broek

Scenografie & kostuums: Sofie Moritz

Lichtontwerp: Sanne Hensen

Begeleiding: Eric de Vroedt


De nieuwe première van deze voorstelling is op 6 september 2020 in theater de Generator in Leiden. Daarna zal hij nog op andere plekken in het land te zien zijn. Wel heb ik al live verteld over deze voorstelling, en er komt op de oude première datum, 4 mei, een podcast/hoorspel online met scènes uit de voorstelling.

What's the state of your (he)art?

Uit Nina Bobo, geschreven door mijzelf:

 

Kunt u haar zeggen dat ze vooral aan vroeger moet denken?  Omdat vroeger altijd beter is dan het nu, omdat het heden zo echt en lelijk is, en zeg haar dat ze best heimwee mag hebben naar een paradijs dat niet meer bestaat, dat ze daar over mag spreken en over mag denken en zelfs over mag zingen. Kunt u alsjeblieft tegen haar zeggen dat al haar mooie herinneringen waar zijn en dat alle lelijke eigenlijk niet bestaan?

Still uit korte film THE RED POPESSA
Still uit korte film THE RED POPESSA
Still uit afstudeerfilm EEN JONGEN ZEGT VAARWEL
Still uit afstudeerfilm EEN JONGEN ZEGT VAARWEL
Koen Verheijden - A VERY RUSSIAN WINTER
Koen Verheijden - A VERY RUSSIAN WINTER

Website en grafisch design door David Westera >

Langzaam opent zich het inzicht dat het licht vanbinnen is wat die wisseling geeft van tinten