JINg lin

Afstuderend Scenograaf en Kostuumontwerper 

Wie rendert?


Mijn naam is Jing Lin en ik ben van Chinese afkomst. Op mijn zestiende ben ik samen met mijn ouders naar Nederland verhuisd. Voordat ik naar de Toneelacademie kwam, heb ik een modeopleiding gevolgd. Later besloot ik mijn interesse te volgen in theatervormgeving, wat resulteerde in mijn tweede opleiding. Dit jaar studeer ik af als scenograaf en kostuumontwerper.


Mijn gevoelens spelen zeker een rol. Ik kan snel ontroerd raken, maar ik ben ook blij en vol energie. Ik hou ervan om samen aan projecten te werken en het fascineert me om te experimenteren met verschillende stijlen, materialen en kleuren om zo decor en kostuums tot leven te brengen. Ik droom ervan om deze vaardigheden in de toekomst verder te ontwikkelen en mijn creatieve visie te uiten door middel van mijn werk.Wat rendert?


Met onze klas exposeren we projecten die we het afgelopen jaar hebben gemaakt in

het Theater aan het Vrijthof. Je kunt onze kostuumontwerpen, schetsen, maquettes

en installatie kunstwerk bekijken. In de expositie hebben we twee grote thema's als

vertrekpunten genomen: het toneelstuk Peer Gynt en onze essay.


Mijn ontwerper project voor het stuk Peer Gynt heb ik ervoor gekozen om de vorm van het vrouwelijk lichaam als basis te gebruiken, omdat dit een krachtig symbool van vrijheid vertegenwoordigt. Vrouwen laten ons zien dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen. Door de vrouwelijke vorm als uitgangspunt te nemen, wil ik de kracht en vrijheid van vrouwen eren en dit concept integreren in mijn ontwerp.


Voor mijn installatieproject heb ik mijn persoonlijke ontwikkeling en groei als

inspiratiebron genomen. Ik ben door verschillende invloeden van buitenaf veranderd in een vernieuwde versie van mezelf. Dit heeft niets te maken met mijn uiterlijk, maar eerder met mijn mentaliteit. Mijn installatie wil deze transformatie op een abstracte manier uitbeelden, waarbij de nadruk ligt op mijn mentale veranderingen.


Mijn afstudeervoorstelling in Toneelacademie Maastricht.

Titel: Klei - 塑 - sù

Mijn afstudeervoorstelling gaat over mijn Chinese achtergrond als uitgangspunt. Dit verhaal combineert verschillende kleine verhaaltjes die ik echt heb meegemaakt. Ik wil laten zien hoe het was om van een bekend land naar een onbekend land te verhuizen. Die ervaring was spannend, eng, verdrietig, eenzaam, nieuwsgierig en ontroerend. Ik wist niet hoe ik mijn emoties van binnen naar buiten moest uiten omdat ik niet goed ben met woorden, maar ik wilde ze wel uitdrukken. Daarom kies ik voor een bewegingsvoorstelling. Want vertellen is niet alleen via woorden, maar ook via gevoel en lichaamshouding.


Concept: Jing Lin

Regie: Dönci Bánki 

Spelers: Birsu Tamern Kyra FrijntsLive

muziek: Hon Ning CheungDecor

kostuumontwerp: Jing Lin

Lichttechniek: Sil van Kalker

Met dank aan: Jean-Paul Caelen en Marc Zwietink