Jelle huizinga

afstuderend performer 

Wie rendert?


Jelle Huizinga, hij/hem. Geboren in 2000 te Zwolle. Hij is rapper, performer, acteur, producer en model gevestigd in Amsterdam. In zijn werk brengt hij subculturen het theater in en laat hij verschillende werelden op een performatieve manier kennis maken. Geïnspireerd door Hiphop en Punk probeert hij nieuwe manieren te vinden om zijn muziek performatief te maken. Te midden van hardheid en adrenaline is Jelle ten alle tijden opzoek naar kwetsbaarheid en staan voor hem eerlijkheid, overgave en identiteit centraal. Door licht te schijnen op ongehoorde en persoonlijke verhalen en thema’s als mentale gezondheid te behandelen probeert hij publiek te ontregelen, houvast te bieden en te inspireren. Ook is Jelle onderdeel van @kollektiefopkracht

Wat is aan het renderen?


ZUCHT en SHY

Afgelopen jaar heb ik in samenwerking met en onder begeleiding van @Festival Cement en @ViaZuid een van mijn afstudeervoorstellingen mogen ontwikkelen. Onderdeel van dit traject was een work in Progress presenteren op @Winternights in december. Daarnaast heb ik ook geluid mogen ontwikkelen bij de @WILLEM2STUDIOS


Over de voorstelling: ZUCHT


Een diepe uitademing, of een onbedwingbare drang die duidt op verslaving - dat is zucht. In een muzikale mix van rap en postpunk gaat maker Jelle Huizinga op zoek naar kwetsbaarheid te midden van hardheid en adrenaline.


In deze muzikale performance van Jelle Huizinga volgen we een zelfdestructief persoon op zoek naar verlossing. Aan de hand van persoonlijke ervaringen maakt Jelle de drang om te gebruiken voelbaar in een bijzondere kruising tussen muziek en performance.


Ook presenteer ik samen met mede afstudeerder (mederenderder) en actrice hendRickje Zeeuw een pilot voorstelling van SHY die we samen met @luukbellemakers (regie) en @christopherhatton (acteur) @ineroeder (techniek) en @ninawijckels (dramaturgie) hebben ontwikkeld in de bordenhallen bij @toneelgroepmaastricht. Voor deze voorstelling heb ik de muziek gemaakt en in de voorstelling ben ik acteur.


"Het is een dier,

het is een lijk,

het is een slapende jongen in baggy jeans en een hoodie, rillend,

en naast hem ligt een rugzak."


Shy is een theaterbewerking van het gelijknamige boek geschreven door Max Porter. Shy gaat over de getroebleerde jongeman Shy die verblijft in Laatste Kans, een tehuis voor lastig opvoedbare jonge mannen. Hij besluit om met een rugzak gevuld met stenen te ontsnappen uit de instelling, onderweg naar de vijver. We volgen hem in zijn herinneringen, de gesprekken met docenten, verzorgers, ouders, vrienden en hulpverleners: de interacties die hem hebben geleid naar daar waar hij nu is en de definitieve beslissing die hij die avond zal maken.


De voorstelling toont een eerlijk portret van een jonge, zoekende jongen in de grote boze wereld. Het is een voorstelling waarin taal en verbeeldingskracht centraal staan en die ondanks de zware thematieken een hart onder de riem steekt. Shy is de afstudeervoorstelling van Hendrickje Zeeuw en Jelle Huizinga die hiermee afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht en zo hun entree maken in het werkveld.


Op festival gemaakt laten ze een pilotvoorstelling zien.

Foto: Bart Grietens

Foto: Bart Grietens

Foto: Bart Grietens