Iris Brussee

Afstuderend Kostuumontwerper 

Wat rendert?


Op Festival Gemaakt toon ik verschillende onderdelen waar ik aan gewerkt heb tijdens mijn afstudeerjaar. Hieronder vallen mijn theatraal essay, mijn afstudeerontwerp, mijn praktijkproject en mijn installatie. Samen met al het werk van mijn klasgenoten zullen deze onderdelen worden tentoongesteld in Theater aan het Vrijthof.


Aan het begin van het jaar heb ik voor mijn theatraal essay onderzoek uitgevoerd naar de vraag ‘’Wat heeft geluid voor invloed op mij als maker?’’. Uiteindelijk heeft dit onderzoek geleid tot een theoretisch onderlegd deel en een praktisch deel in de vorm van een schetsboek.


Voor mijn afstudeerontwerp heb ik het stuk Peer Gynt van Henrik Ibsen gelezen en geanalyseerd. Voor dit stuk ben ik uitgegaan van de verschillende leeftijdsfasen die Peer Gynt doormaakt in het stuk. Vanuit deze gedachtengang ben ik begonnen met het ontwerpen van een centrale ruimte die vervolgens verandert naarmate Peer Gynt ouder wordt. Mijn kostuumontwerpen heb ik ook gelinkt aan dit concept door het onder andere naar de huidige tijdsperiode te trekken. 


Voor mijn praktijkproject heb ik gewerkt aan verschillende producties. Tijdens mijn stage heb ik veel meegewerkt aan ‘De Eindtijd Revue’ van Urland bij Theater Rotterdam. Tijdens deze productie heb ik meegeholpen tijdens het ontwerpproces en de uiteindelijke uitwerking van de kostuums. Daarnaast heb ik het kostuumontwerp gedaan voor een korte film genaamd Dimittre van Jason Soares Aguiar. Van beide projecten zullen verschillende onderdelen worden tentoongesteld. 


Tot slot zal ik mijn installatie tonen. Dit is een zeer vrij werk met als startpunt mijn theatraal essay. Tijdens mijn proces ben ik me steeds verder weg gaan bewegen van het onderwerp geluid tot ik uiteindelijk bij de installatie terecht ben gekomen die ik presenteer. Ik heb veel inspiratie gehaald uit mijn persoonlijke levenssituatie en geprobeerd dit te visualiseren op een manier die qua gevoel voor mij heel erg klopt. Foto: DIMITTRE - JASON SOARES AGUIAR

Fotograaf: Rick Van der Tuin

Foto: Isa Kasten
Foto: kostuumontwerp 'DE EINDTIJD REVUE', URLAND, Theater Rotterdam

Foto: Iris Brussee

Wie rendert?


Hey! Ik ben Iris (she/her, they/them), 25 jaar en studeer scenografie en kostuumontwerp. Ik vind het heel fijn hoe theater de mogelijkheid een wereld te scheppen die je in het dagelijks leven misschien niet zo snel tegenkomt. Wat ik hier ook belangrijk aan vind is om het theater ook in te kunnen zetten als reflectiemiddel en mensen op een fijne manier te laten reflecteren en nadenken over verschillende relevante maatschappelijke thema’s. Om deze onderwerpen op een zo goed mogelijke manier te laten reflecteren in mijn ontwerpen vind ik het ook heel fijn om in collectieve vorm te werken waarbij altijd ruimte is voor elkaars input en perspectief. Foto: kostuumontwerp 'Peer Gynt Old'