Hendrickje Zeeuw 

Afstuderend Acteur 

Wie rendert?


Hendrickje Bobby Rae Zeeuw -Amsterdam 2000-. Opgegroeid ben ik in Groningen en mijn hart blijft voor eeuwig trouw aan stadt en land. 

Ik hou van schoonheid en ben daar zowel in mijn werk als in mijn leven zoekend naar, in taal, beelden, literatuur, heel erg veel mooie spulletjes en een boel muziek.


Muziek is mijn vertrekpunt en dient als mijn grootste inspiratiebron. Ik denk en werk altijd vanuit muziek. Voor elk project stel ik verzamelalbums samen om tot  een diepere laag van mijn creativiteit te komen. Voor elke monoloog die ik speel, tekst die ik lees, elk gevoel dat er ook maar mag ontstaan, ontbloeit er een soundtrack die voor mij van belang is om mee te nemen in mijn werk. I’m a sucker for a pretty melody.Wat rendert?


Op Festival Gemaakt toon ik twee keer. Ik sta op de vloer met mijn klas in de regie van Jip Vuik in The Crucible geschreven door Arthur Miller, over vroom christelijk geloof, massahysterie, naakt dansende meisjes en hekserijen. 


Ook presenteer ik samen met mede afstudeerder (mederenderder) acteur en performer Jelle Huizinga een pilot voorstelling van SHY die we samen met Luuk Bellemakers (regie) en Christopher Hatton (acteur) Ine roeder (techniek) en Nina Wijckels (dramaturgie) hebben ontwikkeld in de Bordenhal bij Toneelgroep Maastricht. 


"Het is een dier,

het is een lijk,

het is een slapende jongen in baggy jeans en een hoodie,

rillend,

en naast hem ligt een rugzak."


Shy is een theaterbewerking van het gelijknamige boek geschreven door Max Porter. Shy gaat over de getroebleerde jongeman Shy die verblijft in Laatste Kans, een tehuis voor lastig opvoedbare jonge mannen. Hij besluit om met een rugzak gevuld met stenen te ontsnappen uit de instelling, onderweg naar de vijver.

We volgen hem in zijn herinneringen, de gesprekken met docenten, verzorgers, ouders, vrienden en hulpverleners: de interacties die hem hebben geleid naar daar waar hij nu is en de definitieve beslissing die hij die avond zal maken.

De voorstelling toont een eerlijk portret van een jonge, zoekende jongen in de grote boze wereld. Het is een voorstelling waarin taal en verbeeldingskracht centraal staan en die ondanks de zware thematieken een hart onder de riem steekt.

Shy is de afstudeervoorstelling van Hendrickje Zeeuw en Jelle Huizinga die hiermee afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht en zo hun entree maken in het werkveld. Op festival gemaakt laten ze een pilot voorstelling zien.