David Westera

Performer

"Ik wil fysiek aanwezig zijn en sta daarom het liefst op de vloer, in mijn eigen werk en in dat van anderen. Ik maak ook beeldend werk en schrijf teksten voor toneel en performance. In wat ik maak ga ik graag op zoek naar de esthetiek van ideeën als het onmogelijke, het belachelijke of het banale; ik breng een verlegen lofzang aan wat ik zou willen zijn én aan wat er niet toe lijkt te doen. Ik liep als speler stage bij De Warme Winkel en Theater Rotterdam. Ik geloof meer in de kracht van samenwerking en het collectief dan van solisme en het individu, omdat ontmoetingen per definitie spannend zijn."

 

"Mijn binnenste is een vierkant en de zijden gebruik ik om in de hoeken te komen.

Ik beschouw mezelf graag als een nar die met name zichzelf voor de gek wil houden. Ik voel me aangetrokken tot wijsheid of dwaasheid, tot minimalisme of overdaad, tot schoonheid waarvan je wilde dat die eindeloos was of ontzettend irritante liedjes.

 

Lievelingskleur

Pruissisch Blauw

Niet Gemaakt: Peer Gynt

Een bewerking van Henrik Ibsens megalomane toneeltekst Peer Gynt, oorspronkelijk een gedicht voor zestig personages, tot een monoloog voor een performer op zoek naar de betekenis van jezelf zijn.


Waar zou je het maken/spelen?

Deze voorstelling zou op 8 april 2020 in première zijn gegaan in het Grand Theatre in Groningen.

 

Concept en tekst: David Westera (spel) en Koen van Seuren (regie)

Scriptcoaching: Joachim Robbrecht

Met grote dank aan Judith Blankenberg en Milan van der Zwaan van Grand Theatre Groningen

What's the state of your (he)art?

Alles is nu anders.

 

Dit is de tijd van het grote binnenblijven. Dit zijn de dagen van verlaten podia en lege stoelen, de dagen van volle huiskamers en de tijd van de nieuwe en de herontdekte oer-Nederlandse gezelligheid. We zijn gespannen omdat alles zich ontspant.

Dit is een grote adempauze. Maar wij, kleine goden op een bol waarvoor wij de woorden thuis en onze hebben uitgevonden, wij hebben de instinctieve reactie ontwikkeld nu nog meer te willen scheppen, maken, creëren, delen, we willen elkaar juist nu nog meer opzoeken en de ander bekijken, vertellen, laten zien…

 

Misschien mag en moet en kan dit ook wel de tijd van de grote overwegingen worden, de dagen van de grote opruiming. Een stil moment waarin we ons even kunnen ontdoen van alle poespas, en tevreden worden met wat er achterblijft. We hebben de tijd, dus laten we de tijd nemen.

 

Laten we vaker collectief de schouders eronder steken, collectief moed houden, laten wij! Wij! En laten wij gaan nadenken over alles waarover we moeten nadenken. Over waarom chocopasta chocopasta heet maar pindakaas geen pindapasta, over wat het betekent om kunstenaar te zijn en om kunst te bekijken. Wat betekende het om kunst te maken, wat betekent het om kunst te maken, wat gaat het betekenen om kunst te maken? Wat betekent het om te vermaken, nieuwe en andere gedachten te opperen, troost te bieden, te zeggen: ik ook, net als jij, je bent niet alleen, wat betekent het om een grap te maken of een emotie te veinzen en hem vervolgens echt te ervaren, wat betekent het om te zeggen: kijk, ik heb dit gemaakt voor jullie om naar te kijken. Wat betekent het om alleen echt te bestaan als er een toeschouwer is?

 

Probeer dat te beantwoorden.

Wie weet komen wij dan na de tijd van het grote binnenblijven in de tijd van het grote proberen. Opnieuw en opnieuw. 

De Warme Winkel
De Warme Winkel
David Westera in VINCENT RIETVELD GAAT VOOR DE LOUIS D'OR
David Westera in ANTICLIMAX
David Westera in ANTICLIMAX
David Wesera - KYREKEION
David Wesera - KYREKEION

Website en grafisch design door David Westera >

Langzaam opent zich het inzicht dat het licht vanbinnen is wat die wisseling geeft van tinten